Menu

Regelingen

Als u vrijwilligerswerk gaat doen kunt u te maken krijgen met verschillende regelingen.

Onkostenvergoeding
Organisaties zijn niet verplicht een onkostenvergoeding te betalen. Organisaties die dat wél doen, vergoeden de werkelijk gemaakte kosten (bijvoorbeeld reiskosten) of geven een (vaste) vergoeding per dagdeel. Hiervan betaalt u ook eventuele reiskosten. Er zijn wettelijke regels voor het ontvangen van een vergoeding naast betaald werk of uitkering. Meer over onkostenvergoedingen op vrijwilligerswerk.nl.
De maximale hoogte van de belastingvrije vrijwilligersvergoeding gaat in 2024 omhoog van €1900 naar €2100 per jaar. 

Verzekering
Het is belangrijk dat u tijdens het vrijwilligerswerk verzekerd bent. De meeste organisaties hebben voor hun vrijwilligers een WA-verzekering afgesloten. Sinds juni 2009 heeft de gemeente Arnhem een collectieve verzekering afgesloten voor alle Arnhemse vrijwilligers, ongeacht waar zij vrijwilligerswerk doen. Dit kan dus ook buiten Arnhem zijn. Deze verzekering is een aanvulling op uw eigen verzekering, dus voor risico's die niet door uw aansprakelijkheids- of ongevallenverzekering vergoed worden. 

Vrijwilligers Lees hier meer over verzekeringen.
Bekijk de vrijwilligersverzekering van de gemeente Arnhem

Werk en uitkering
Als u een uitkering ontvangt mag u in principe vrijwilligerswerk doen. U hebt wel toestemming nodig van uw uitkeringsinstantie. Neem dus altijd contact op met uw consulent om problemen achteraf te voorkomen.
Meer informatie over vrijwilligerswerk en uitkering op vrijwilligerswerk.nl.

UWV en vrijwilligerswerk
Voor het werken met vrijwilligers met een uitkering via het UWV gelden bepaalde regels. In samenspraak met vrijwilligerscentrales en het UWV is er een lijst opgesteld met 10 tips