Menu

Vrijwilliger in beeld

De rubriek 'Vrijwilliger in beeld' geeft een inkijkje in de allerlei soorten vrijwilligerswerk in Arnhem.

 

 Waar doe je nu vrijwilligerswerk en hoe lang?  Bij Stichting Aanpak Straat- & Schoolveiligheid (SASS),sinds juni 2023.

Wat is de website van je organisatie? 
www.straatschoolveiligheid.nl‚Äč

Waar krijg je energie van? Wat brengt het jou? Ik krijg energie van de kinderen van het gezin en van de fijne gesprekken met de mama. Het brengt mij een fijne avond in een gezin waar ik die avond in mee draai. Mijn kinderen zijn groot en hebben veelal hun eigen leven, hier krijg ik één keer in de week weer de reuring van een jong gezin mee.

Wat brengt het de ander/de organisatie? Ik ben er zodat de moeder de avond kan doen wat zij graag wil doen, vooral alleen met zichzelf bezig hoeven zijn omdat ik met de kinderen ben, dat brengt haar hopelijk wat rust.

Waarom zou jij vrijwilligerswerk aanraden aan iemand anders? Omdat het zo gemakkelijk is om iets te doen voor een ander als jij wat over hebt. Met zo iets kleins kun je een verschil maken voor een ander en vaak ook voor jezelf. Dat is ook hoe het bedoeld is, er voor elkaar zijn.

Welk mooi moment tijdens je vrijwilligerswerk zou je met ons willen delen? Ik geniet eigenlijk elke keer: ik kom uit mijn werk, schuif bij hen aan tafel aan om mee te eten, daarna gaat mama haar ding doen en doe ik huiswerk met de kinderen aan tafel, als dat af is doen we een spelletje met zijn allen, of we lezen elkaar voor uit onze boeken, of we pakken de stiften en gaan tekenen. De kinderen gaan naar bed, mama stopt ze in, ik wacht beneden en dan kletsen mama en ik nog even samen over wat ons bezig houdt.

Wat is je tip voor toekomstige vrijwilligers? Doe iets wat je kunt opbrengen en wat bij je past, geef daarin aan wat je wilt en wat je grenzen zijn.

 

Waar doe je nu vrijwilligerswerk en hoe lang? 
Rijnstad, Stadskeuken, De Laarhof, De Helling

Waar krijg je energie van? Wat brengt het jou? 
Wat mij energie geeft is anderen te zien bloeien en gelukkiger worden door wat ik ze leer en het brengt mij de mogelijkheid om zelf te blijven bijdragen aan de samenleving en voor een ander iets te betekenen, in contact te blijven met anderen (verbinding), voorkomen van eenzaamheid en een nuttige tijdbesteding. ik kan ook mij kennis en kunde en talenten inbrengen en niet verloren laten gaan.

Wat brengt het de ander/de organisatie?
Vrijwillige inzet draagt bij aan positieve gezondheid, aan welzijn en aan sociale netwerken. deelnemers kunnen participeren in de samenleving en in verbinding komen en blijven. voor sommige deelnemers draagt wat ze leren bij (bijvoorbeeld beter beheersen van de Nederlandse taal) en het kunnen voortzetten van studie of het vinden van werk

Waarom zou jij vrijwilligerswerk aanraden aan iemand anders?
Ik ben er van overtuigd dat wat het mij brengt en wat het een ander brengt zoals eerder genoemd, een potentiële vrijwilliger -die dat overweegt te doen- zal brengen.

Welk mooi moment tijdens je vrijwilligerswerk zou je met ons willen delen?
Taalmaatje: een vrouw die geen enkel woord Nederlands praatte aan het begin en nu na een paar maanden hele zinnen kan maken en een klein verhaal in het Nederlands kan schrijven. ze gaat alvast inschrijven voor een studie.
Cursus bloemen maken: een oudere vrouw in de 80 (die deelnam aan de cursus omdat ze eenzaam was) vertelt met trots dat mensen die haar bezochten haar bloemen zo mooi en echt lijkend vonden en dat ze haar vroegen voor hen bloemen te maken.

Wat is je tip voor toekomstige vrijwilligers? 
Sluit je aan bij ons laat je talenten en je kennis en kunde zichtbaar worden en beteken iets voor een ander want je krijgt er heel veel voor terug.

 

Waar doe je nu vrijwilligerswerk en hoe lang? 
Ik ben Taalmaatje bij Rijnstad (www.rijnstad.nl)  en doe dat nu een klein jaar 

Waar krijg je energie van? Wat brengt het jou? 
Ik begeleid en ondersteun allochtonen in het leren van de Nederlandse taal en neem dan en passant de Nederlandse Cultuur en kunst mee. Een “taalles” is voor mij ook een een “inburgerings” les. En mijn energie krijg ik van super enthousiaste cursisten

Wat brengt het de ander? 
De cursist is altijd super gemotiveerd… die maar al te graag “progressie” wil maken. Als dat lukt zie je ze “gelukkiger” worden.

Waarom zou jij vrijwilligerswerk aanraden aan iemand anders? 
Ik krijg (en als vrijwilliger krijg je) zooooveel inzicht en informatie over mensen die je “normaal” niet zo snel leert kennen of tegen komt. Het verrijkt je blik, je kennis, je mening, verandert je vooroordeel in een oordeel … krijgt inzicht en gevoel in andere culturen ….ziet mensen lijden en ook weer opkrabbelen ….. Wie om mensen geeft wordt vrijwilliger ….!!!

Welk mooi moment tijdens je vrijwilligerswerk zou je met ons willen delen? 
Ik ga met mijn “cliënten” ook naar tentoonstellingen in Museum Arnhem. Samen kijken en praten over wat je ziet, voelt, denkt, vindt ….Het delen van die emoties is het mooiste van je werk.

Wat is je tip voor toekomstige vrijwilligers? 
Je hoeft geen super begaafdheid te hebben om vrijwilliger te zijn. De wil en durf te hebben om mensen echt te ontmoeten en de kans te willen geven zich aan jou voor te stellen en andersom, is al voldoende om een goede vrijwilliger te zijn.

 

 

Wil je ook  als 'Vrijwilliger in beeld' op onze website? Beantwoord dan de vragen via dit formulier. 
Stuur óók een staande foto (minimaal 200 kb) naar info@vrijwilligerscentralearnhem.nl 
o.v.v. je naam en vrijwilliger in beeld.
Deze foto plaatsen we op de website en/of sociale media.
Helemaal leuk als het een foto is van jou tijdens je vrijwilligerswerk; anders is een portretfoto ook goed. Bedankt!