Menu

Vijftig jaar Vrijwilligerscentrale Arnhem

Vrijwilligerscentrale Arnhem bestaat vijftig jaar. Vijftig jaar gesprekken over vrijwillige inzet, met vrijwilligers, organisaties en met netwerkpartners. Vijftig jaar innoverende producten ontwikkelen om nieuwe doelgroepen te ondersteunen of om op de actualiteit in te spelen. Dat mag gevierd worden!

 

Dit jaar organiseren we diverse activiteiten en bijeenkomsten. Op deze pagina vind je een overzicht, we blikken terug én vooruit.

1 december jubileumbijeenkomst
We kijken nog één keer terug op de feestweek ‘Vrijwilligerscentrale Arnhem 50 jaar’. Het perfecte moment om 40.000 Arnhemse vrijwilligers en de ruim 400 organisaties te bedanken voor hun bijdragen aan het Arnhemse vrijwilligerswerk. Jullie maken Arnhem elke dag opnieuw een stukje mooier!
Benieuwd wat we de afgelopen periode allemaal gedaan hebben om het vrijwilligerswerk onder de aandacht te brengen? Bekijk het filmpje.
Ben je enthousiast geworden? En wil je starten als vrijwilliger? Bekijk onze vacaturebank of de korte-klussen-kalender

We bedanken ook iedereen die heeft meegewerkt aan activiteiten in ons jubileumjaar: Allon Y.C. Cheng, Anna Cohen Stuart, Bakkerij van Eigen Deeg Bricks of Arnhem Ahmed Marcouch Carla Rosink Esmiralda van Lieshout Eva Wolters Flow Bloemisten Focus Arnhem Frank Tomassen Hannelore Wagemakers Hannette Wijma Huis van Puck Ilse Houterman Geniet in de Weerd Jolanda van Looij Joost Bekkers Muzikant Joost Lonneke de Kroon (Janssen) Luciola Dumont Marcel De Haas Margot Wolters Mick Koopman Natascha Klootsema Nel Geerdink Petra Wolters Communicatie Pieter Pennings Ria Riekie Cornelissen Robin van Duijn SWOA Gaanderij Theater t Hof Tim Lenders Willeke Kieft, bedankt!

Jubileum magazine

Ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum is er een magazine uitgebracht met 10 portretten van vrijwilligers. Laat je inspireren.

 

 

 

26 november: drie feestelijk workshops

Wij bestaan 50 jaar! En dat vieren we volop met Arnhemse vrijwilligers. Vandaag organiseerden we voor hen een feestochtend met zang-, dans- en muziekworkshops. Tijdens de workshops werden stembanden opgewarmd, schouders soepel gemaakt en er werd volop gelachen. Dit doen wij om hen te bedanken omdat zij de stad elke dag een stukje mooier maken!

Op donderdag 1 december a.s. start de jubileumweek met nog meer activiteiten voor vrijwilligers, vrijwilligerscoördinatoren en samenwerkingspartners. Dus houd onze berichten op onze social media kanalen in de gaten! We sluiten de jubileumweek af op donderdag 7 december, op de Dag van de Vrijwilligers.
#Arnhem #meedoen #vrijwilligerscentrale #vrijwilligerswerk #bedanken #Rijnstad
 

23 november: einde taartenestafette bij de Leuke Linde
Wie jarig is trakteert! De Leuke Linde werd tijdens een overleg over hun eigen 50 jarig jubileum volgend jaar verrast met taart. Geweldig dat de Leuke Linde het al zo lang zo goed doet, met vrijwilligers die toen ze jong waren daar zelf kwamen om te spelen en zich zijn blijven inzetten voor volgende generaties. Zo is er een mooi divers vrijwilligersbestand gecreëerd. Alvast van Harte gefeliciteerd met jullie jubileum!

Alle organisaties bedankt voor het doorgeven van de taart. De bezochte organisaties staan symbool voor alle vrijwilligersorganisaties en vrijwilligers die zich inzetten in Arnhem. Bedankt!

3 november: Dames die raken met de voorstelling de Kracht van kwetsbaarheid

Op donderdag 3 november trakteerde Volare in het kader van het vijftigjarig bestaan van Vrijwilligerscentrale Arnhem op de theatervoorstelling “Kracht van kwetsbaarheid”, hoe inclusief zijn we met z’n allen? van Dames die raken in theater 't Hof.

Een zeer gemeleerd gezelschap was aanwezig om de voorstelling te bekijken. Naderhand was er een mooi open gesprek met de zaal waar veel mensen een bijdrage aan leverden. Ook naderhand werd er bij een drankje nog volop doorgepraat.

Er waren diverse organisaties in de zaal die deze voorstelling ook wel zouden willen boeken. Dat kan. Kijk daarvoor op de website https://damesdieraken.nl/

27 oktober:Taart voor Jeugdcentrum Vogelwijk


Taart voor Jeugd Centrum Vogelwijk!! Tijdens een heel speciaal moment mochten wij taartjes uitdelen aan deze bruisende club vrijwilligers. Ze waren welverdiend genomineerd om in het zonnetje te zetten en organiseren ontzettend veel voor de jeugd maar ondertussen ook voor andere leeftijdsgroepen in Klarendal. Vrijwilligers voelen zich hier thuis, zijn langdurig betrokken en iedereen is hier gelijkwaardig.
Heidi de drijvende kracht achter deze energieke club. Geeft de taartjes door aan De Leuke Linde Gefeliciteerd!! In het kader van ons 50 jarig jubileum komen wij binnenkort bij jullie langs met taart! Zo vieren wij met vrijwilligers en vrijwilligers organisaties ons 50 jarig bestaan!
 


 

17 oktober Focus Filmtheater: Knives Out

Volare heeft 50 kaartjes verloot voor deze filmavond in Focus Filmtheater. Het was een goed verzorgede avond in Focus Filmtheater waar we veel leuke reacties op terug hebben gekregen!

Regisseur Rian Johnson schreef zelf het scenario van deze heerlijke, sprankelende detectivekomedie die je gerust kunt zien als een ode aan de boeken van Agatha Christie met een moderne twist. Hoofdpersoon is de wonderlijke detective Benoit Blanc die op zoek gaat naar de moordenaar van de bejaarde misdaadschrijver Harlan Thrombey. Thrombey had net, omringd door kinderen, kleinkinderen een aangetrouwde familie, zijn 85ste verjaardag gevierd toen hij in het holst van de nacht om het leven werd gebracht. Tot Blanc's verbijstering blijkt simpelweg ieder lid van deze familie als verdachte aangemerkt te kunnen worden. Het resultaat is een 'room-shaking crowdpleaser' waar het plezier van de sterrencast vanaf spat. Naast Christopher Plummer als het moordslachtoffer en Daniel Craig als detective schitteren ook Chris Evans, Toni Collette, Don Johnson en Jamie Lee Curtis.

Taartmoment 7 oktober 2022
Wie jarig is trakteert. Afgelopen vrijdag brachten we taartjes naar De Wasplaats, een plek midden in Klarendal waar iedereen welkom is. Voor zelfgemaakte cadeautjes of kleding, een herstelwerkje, koffie en een praatje of ouderwetse vinyl lp’s! En natuurlijk voor grote en kleine wasjes. De huiskamer van de Wasplaats is een belangrijke ontmoetingsplaats in deze bruisende en kleurrijke wijk. De Wasplaats nomineert Jeugd Centrum Vogelwijk voor de volgende traktatie.

Ook vrijwilliger worden bij de Wasplaats?

 

 

 

 

 

 

 

Taartjesmoment 14 september 2022 bij Reshare Store (Leger des Heils)

Woensdagochtend 11.00 uur, we komen binnen met de doos taartjes bij de Reshare Store, het is een drukte van belang, de leverancier is net geweest, dus werk aan de winkel. Klanten snuffelen tussen het enorme aanbod kleding, schoenen en accessoires. We stellen de beroepskracht en de vrijwilligers een paar vragen en hebben daardoor leuke gesprekjes. De taart wordt nog even weggezet, want er moet eerst nog even gewerkt worden.

Bea, hoe vind je het om met vrijwilligers te werken? Ik ben ontzettend blij met de groep van 14 vrijwilligers, vandaag zijn Peter, Kim en Jenny aanwezig. Je mag hier jezelf zijn als vrijwilliger, als het even niet gaat is het ook prima. Iedereen helpt elkaar en luistert naar leuke en minder leuke ervaringen van de ander.

Voor veel vrijwilligers is het een veilige haven, er zit geen druk achter dat geeft een goede sfeer, heel anders dan in de commerciële Retail. We zijn een mensenmens bedrijf, iedereen brengt z’n eigen verhaal en cultuur mee, alles kan hier.

Peter, hoe vind jij het om hier vrijwilligerswerk te doen? Na een lange carrière als leidinggevende bij een woningstichting met veel denkwerk, wilde ik na mijn pensioen ander werk gaan doen. Toen ik stopte wilde ik graag iets goeds doen voor het milieu, in deze wegwerpmaatschappij is het belangrijk mooie, goede kleding her te gebruiken. Hier krijg je als vrijwilliger heel veel waardering,  ontzettend fijn werken met de anderen en met Bea. Ik ervaar het hier als één grote vriendengroep.

Moeten werken heeft plaatsgemaakt voor willen werken! Ik hou ook gewoon van werken en kom hier graag op de woensdag naartoe omdat dan een nieuwe zending spullen binnenkomt.

Taart voor Sportbedrijf Arnhem

In augustus ontving Sportbedrijf Arnhem de taart. Sportbedrijf Arnhem heeft vrijwilligers actief in heel Arnhem. #Meedoen werkt regelmatig samen met het Sportbedijf. Zo hebben bewoners uit het AZC ondersteund bij de Simac Ladies Tour.  Er is een filmpje gemaakt van deze bijeenkomst. Je kunt o.a. zien hoe belangrijk het is voor mensen die nog niet zo lang in Nederland zijn om actief deel te kunnen nemen aan de maatschappij. 
Sportbedrijf Arnhem geeft de taart door aan het Leger des Heils, waar ze op dit moment mee samenwerken rondom activiteiten bij de schepen waar Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen.

19 juli 2022, taart voor SWOA


Dit jaar bestaat Vrijwilligerscentrale Arnhem 50 jaar.
En wie jarig is trakteert.
Dit keer waren we te gast bij de SWOA de Weldam in Presikhaaf tijdens de muziekbingo.
Daar stelden we (Imke van Ophuizen & Irene) Marjon van Baars van SWOA de volgende twee vragen:
1. Wat levert het werken met vrijwilligers jouw organisatie op?
2. Bij welke organisatie kunnen wij de volgende taart langsbrengen?
Marjon vertelt dat het werken met vrijwilligers de organisatie héél veel oplevert. Marjon omschrijft het werken met vrijwilligers als uitdagend en het geeft ook weer hoe nodig het is voor mensen om vrijwilligerswerk te kunnen te doen, het is een mooie invulling van de dag.
Bij SWOA staan de vrijwilligers gelijk aan de beroepskrachten, ze worden net zo ingewerkt als een professional. Ze krijgen jaargesprekken en veel aandacht!
Marjon vertelt dat ze het werken met vrijwilligers echt geweldig vindt!
De volgende taart mag naar Sportbedrijf Arnhem. En we spraken ook Linda (foto rechts). Zij werkt als vrijwillige gastvrouw bij De Weldam sinds 2017. Dat doet ze twee ochtenden per week. Linda vertelt dat ze de begeleiding vanuit de SWOA geweldig vindt! Ze heeft ook nog een hoogbejaard maatje waar ze 1 keer per week aan huis komt om samen te kaarten. Wil jij ook vrijwilliger worden bij SWOA?

8 en 22 augustus 2022, Stadswandeling
Na alle lockdowns en andere coronamaatregelen leek het ons tijd voor iets leuks voor taalmaatjes en hun anderstaligen, deelnemers van #Meedoen en koppels van VriendIn Arnhem. We hebben dit gevonden in een stadswandeling met daaraan voorafgaand een presentatie over Arnhem. Zowel de stadswandeling als de presentatie werd afgestemd op het ‘taalniveau’ van de anderstalige. Dit houdt in dat er eenvoudige zinnen werden gebruikt en alleen de aansprekende en herkenbare zaken werden besproken, zoals een deel van de geschiedenis van Arnhem, van bepaalde winkels en panden en natuurlijk het Duivelshuis (werkplek van burgemeester Marcouch!) en de Eusebius. Anne-Marie Speijers van Gilde Stadswandelingen wasonze gids. Zij is een ervaren NT2 docent die met veel enthousiasme en passie mensen graag meer over Arnhem vertelt. 

21 juni 2022
We bedanken de vrijwilligers en organisaties

Vijftig jaar vrijwilligerswerk mee helpen organiseren kan Vrijwilligerscentrale Arnhem niet zonder haar partners en dan specifiek de organisaties én de vrijwilligers in Arnhem. Bij verschillende organisaties gaan we langs met taart voor de vrijwilligers en de mensen met en/of voor wie zij zich inzetten.

De eerste taart was voor de DrieGasthuizenGroep, die de allereerste online vrijwilligersvacature bij ons plaatste. De vrijwilligerscoördinator mag aangeven naar welke organisatie de volgende taart gaat. 

In het filmpje dat we gemaakt hebben komen ook vrijwilligers Gerrit en Nancy aan het woord. Zij vertellen waarom hun inzet zo waardevol is. Interesse in vrijwilligerswerk bij deze organisatie? 

 9 juni 2022 
 Bijeenkomst Krachtig besturen

Samen met de Arnhemse Uitdaging organiseerden we een bijeenkomst Krachtig Besturen onder leiding van Frank Hoes, voor ongeveer 30 Arnhemse bestuursleden.

Ideeënmakelaars Arnhem was erbij en doet graag verslag.
 ‘Vragenderwijs leren’, in de workshop Krachtig Besturen door Frank Hoes. Een initiatief van Vrijwilligerscentrale Arnhem en de Arnhemse Uitdaging.

Na de bijeenkomst zijn 3 pakketten van Frank Hoes verloot. De winnaars zijn de Protestantse Kerk, de West Arnhemse Muziekvereniging en de Speelstoet. 

 

31 mei 2022
Inspiratiesessie voor coördinatoren

Tijdens het eerste coördinatorenoverleg van dit jaar, met als nieuwe naam 'Inspiratiesessie voor coördinatoren', deelde het team van Vrijwilligerscentrale Arnhem petit fours uit aan de aanwezigen. Het werd een interactieve bijeenkomst met als thema Diversiteit & Inclusie.