Menu

Hulp aan mensen uit Oekraïne

27-07-2022

Veel mensen zijn geraakt door de situatie in Oekraïne en willen graag iets doen. Op deze pagina vind je verschillende links naar pagina's waarop allerlei landelijke en regionale hulpacties gebundeld zijn. 

Eet  Mee
Samen eten is de perfecte basis voor ontmoeting. Dat geldt ook voor de 'Oekraïners Aan Tafel-etentjes' waarbij mensen vluchtelingen uit Oekraïne als gast uitnodigen. Kijk op de landelijke website www.eetmee.nl voor meer informatie

Cultuurcoach Oekraïens Zorgcafé
Dokters van de Wereld zoekt iemand die contact kan leggen, vertrouwen opbouwt en objectief kan vertalen. Zie de vacature op onze website.

Vrijwillige inzet gezocht bij opvang op twee cruiseschepen 
Arnhem wil ruimhartig bijdragen aan de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Daarvoor worden twee cruiseschepen ingezet die vanaf donderdag 10 maart beschikbaar en gereed zijn voor de opvang. Verdeeld over de twee schepen kan aan 300 tot 340 vluchtelingen onderdak worden geboden. 

Om deze mensen een warm welkom te bieden, hun vragen te beantwoorden en te zorgen voor een goed sociaal klimaat worden er gastheren en gastvrouwen gezocht. Er zijn dagelijks shifts waar je op in kunt schrijven. Het Rode Kruis heeft een goede infrastructuur waarmee de grote aantallen aanmeldingen van vrijwilligers geregeld kan worden, daarom loopt dit traject via Ready2help van het Rode Kruis. Om je aan te melden moet je eenmalig een aantal stappen doorlopen, daarna is het een kwestie van inloggen, sms code invoeren en aanmelden voor de shift die je wil doen.
Je kunt als je op Arnhem zoekt dus zien welke shifts er open staan. Het worden diensten van 4 uur. Twee achter elkaar mag ook. Je kunt je aanmelden voor een shift en ontvangt dan een bevestiging vanuit Ready2help. Help jij mee de mensen een warm welkom te geven?

Tolken gezocht
Er is helaas een groot tekort aan tolken die Oekraïens en Nederlands spreken. Gemeente Arnhem is naarstig op zoek naar mensen die kunnen helpen. Kent u iemand in uw omgeving die zich zou willen inzetten als tolk? Meld dat dan via . Ook als u een tolk nodig heeft kunt u mailen naar dit mailadres.

Ondersteuner gastgezinnen 
Via het Leger des Heils worden er ondersteuners voor gastgezinnen gezocht. In deze rol ondersteun je gastgezinnen die Oekraïense vluchtelingen opvangen. Dit doe je samen met een andere vrijwilliger. Je bent vraagbaak voor allerlei praktische zaken waar gastgezinnen tegenaan lopen en waar zij hulp bij kunnen gebruiken (administratieve zaken, dagelijks leven, de situatie in Oekraïne, enzovoort…). Je wordt ondersteund door een vrijwilligerscoördinator van het Leger des Heils en je werkt samen met Takecarebnb, het Rode Kruis en/of Vluchtelingenwerk die ook ondersteuning bieden aan de vluchtelingen. Je hebt vooral contact met de gastgezinnen via telefoon, mail of app en je bezoekt hen een keer. Je hebt een rol als ondersteuner, niet als hulpverlener.

RefugeeHelp
RefugeeHelp is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen in wil zetten. Het dynamische platform biedt informatie en bundelt initiatieven van de overheid, bedrijven, maatschappelijke organisaties en particulieren. Hier staan de wensen en behoeften van vluchtelingen voorop, vraag en aanbod komen samen en iedereen die zich wil inzetten voor vluchtelingen kan hier terecht. RefugeeHelp is het startpunt van een beweging voor en door vluchtelingen. De site is beschikbaar in Oekraïens, Russisch, Engels en Nederlands. Refugeehelp is een initiatief van VluchtelingenWerk Nederland en SparkOptimus.

Op deze pagina van TV Gelderland vind je o.a. helemaal onderaan het bericht een kaartje, waar je in Arnhem op de verschillende acties die daar zijn kunt klikken voor meer informatie.

Vluchtelingenwerk Nederland geeft informatie over de mogelijkheid je steun te betuigen, huisvesting aan te bieden, vrijwilliger te worden, spullen te doneren of werk aan te bieden.

Gemeente Arnhem geeft informatie over o.a. huisvesting en wat de gemeente Arnhem kan betekenen voor vluchtelingen uit Oekraïne. 

Ukraine welcome geeft belangrijke informatie voor Oekraïense vluchtelingen, in het Nederlands én Oekraïens.

Steun de gezamenlijke actie van Giro 555
Bij uitzonderlijke rampen slaan de samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan de honderdduizenden Oekraïners die op de vlucht zijn. Gezinnen zijn van elkaar gescheiden. Zij leven in angst en onzekerheid maar Giro 555 kan helpen. De organisatie steunt o.a. met voeding, onderdak, medische zorg en schoon drinkwater. Meer info vind je op de website van Giro 555.